Tájékoztatjuk, hogy a honlapon ún. sütiket (cookie-kat) használunk, amelyeknek célja, hogy anonimizált formában látogatottsági információkat gyűjtsön, valamint elképzelhető, hogy bizonyos szolgáltatások nélkülük nem lennének elérhetőek. Egyes cookie-k amelyet használunk harmadik személyek számára gyűjtenek adatokat, amelyeket arra használnak, hogy olyan reklámokat jelenítsünk meg mi és harmadik személyek, amelyek relevánsak Önnek. A sütikről kapcsolatos részletes tájékoztatás az Adatkezelési Tájékoztatóban talál. A sütiket Ön is bármikor beállíthatja a BEÁLLÍTÁSOK MÓDOSÍTÁSA gombra való kattintással.
Menü

Most kiderül, hogy miért olyan puha a kasmír?

Most kiderül, hogy miért olyan puha a kasmír?

Eláruljuk a titkát!

A kasmírt az Északnyugat-Indiában őshonos kasmírkecske pehelygyapjából nyerik. Ez a kecskefajta két réteg gyapjút növeszt – ezek közül az alsó, a pehelyszőr hasznosul a gyártás során.

A háziállat hegyvidéken, 3000-5000 méter közötti magasságokban él, ahol a hideg ellen elég nagy bundát kell növesztenie. Nyár elején azonban pehelyszőrének és felsőszőrének egy részét levedli, ilyenkor fésüléssel szabadítják meg a feleslegtől, de még a bundáról ledörzsölt, bokrokra és fákra tapadt szőrt is összegyűjtik a helyiek. Feldolgozás előtt a felszőrt és a pehelyszőrt részben kézzel, kártoló és fésülő eljárások kombinációjával szétválasztják. A feldolgozás során a felszőr eltávolítása miatt a gyapjú mennyisége mintegy a felére csökken.

Kártolást követően a pehelyszőrt szín szerint válogatják, ami a fehértől a barna árnyalatain keresztül akár fekete is lehet, majd a szőrt megmossák, festik,végül fonalat pödörnek belőle. A finom szálszerkezet miatt a kasmír tapintása pihe-puha, egyedi szerkezetének és levegőmegkötő tulajdonságának köszönhetően pedig sokkal jobban és tovább tartja meg a testhőt, mint a gyapjú.

Győződj meg a puhaságról magad! Kínálatunkban válogathatsz kasmír-, gyapjú-, akril-, és kevertszálas anyagokból készült Biederlackborbo és JOOP! márkás plédek között.

Keresés