Tájékoztatjuk, hogy a honlapon ún. sütiket (cookie-kat) használunk, amelyeknek célja, hogy anonimizált formában látogatottsági információkat gyűjtsön, valamint elképzelhető, hogy bizonyos szolgáltatások nélkülük nem lennének elérhetőek. Egyes cookie-k amelyet használunk harmadik személyek számára gyűjtenek adatokat, amelyeket arra használnak, hogy olyan reklámokat jelenítsünk meg mi és harmadik személyek, amelyek relevánsak Önnek. A sütikről kapcsolatos részletes tájékoztatás az Adatkezelési Tájékoztatóban talál. A sütiket Ön is bármikor beállíthatja a BEÁLLÍTÁSOK MÓDOSÍTÁSA gombra való kattintással.
Menü

Boldog 264. születésnapot majonéz!

Boldog 264. születésnapot majonéz!

Sokak nagy kedvence a tojássárgája, olaj, citromlé, mustár és só varázslatos kombinációjából megalkotott majonéz. Hogy is született meg közel 300 éve? Kinek köszönhető? Miről kapta nevét ez a szósz? 

A történelemben egészen a karthágói nagy hadvezér, Hannibál koráig kell visszatekintenünk, aki az egyik első hódítója volt a spanyol szigetnek Minorcának. A sziget fővárosát a testvéréről nevezte el Magónak (kiejtve Mahó-nak). Később a város Port Mahón néven vált ismertté.

A XVIII. század elején brit irányítás alatt állt a sziget, ám 1756 májusában a franciák a „hét éves háború”-ban elfoglalták. A fővárost április 19-én hódították meg. A hadjárat vezetője Richelieu herceg volt, aki Port Mahón sikeres és francia részről áldozatokat sem követelő elfoglalását egy hatalmas lakomával akarta megünnepelni. Elrendelte, hogy a szakácsa készítsen ennek méltó különleges fogást. A francia konyha a különleges tejszín alapú mártásokról ismert. A szakács viszont nem talált friss tejszínt a környéken. Volt viszont elég tojás és olívaolaj.

Friss tengeri vacsora került az asztalra, eddig ismeretlen öntettel tálalva, amelyet a győzelem emlékére mahonnaise-nek nevezetek el, ami később egy átírási hiba miatt mayonnaise-ként lett ismert. Miután a herceg visszatért Franciaországba az új szósz és annak feltalálásának története gyorsan elterjedt az országban, majd a világban.

Azóta számos különböző variációban készítették el ezt az öntetet, hiszen a majonéz minősége és íze nagyban függ az összetevőktől: hogy milyen olajat (oliva, repce, mogyoró..stb), milyen erejű mustárt, mennyi tojássárgáját tartalmaz. (Ez a szükség hozta a bizonyítékot, hogy a tojássárgájában lévő lecitin milyen nagyszerű emulziót képez az olajból vizes környezetben. :-)

Tartalomhoz tartozó címkék: jelesnap Karantén-kantin

Keresés