Tájékoztatjuk, hogy a honlapon ún. sütiket (cookie-kat) használunk, amelyeknek célja, hogy anonimizált formában látogatottsági információkat gyűjtsön, valamint elképzelhető, hogy bizonyos szolgáltatások nélkülük nem lennének elérhetőek. Egyes cookie-k amelyet használunk harmadik személyek számára gyűjtenek adatokat, amelyeket arra használnak, hogy olyan reklámokat jelenítsünk meg mi és harmadik személyek, amelyek relevánsak Önnek. A sütikről kapcsolatos részletes tájékoztatás az Adatkezelési Tájékoztatóban talál. A sütiket Ön is bármikor beállíthatja a BEÁLLÍTÁSOK MÓDOSÍTÁSA gombra való kattintással.
Menü

Dolce Vita karantén alatt is, öröm a nasiban

Dolce Vita karantén alatt is, öröm a nasiban

Az édességekről közismert, hogy valóságos boldogság források. De miért is gondoljuk ezt? Hogy hat közérzetünkre egy szelet csokoládé, vagy egy finom sütemény? Mi valójában a boldogság hormon, ami ezekben a nyalánkságokban rejlik?

A válasz egyszerű, a csoki hatására megváltozik a szervezetünkben a zsír és a szénhidrát aránya, ami befolyásolja a „boldogság hormonok” termelését, amely valójában nem más mint az endorfin.

Miért is fontos szervezetünk számára ez a hormon?
Az endorfin szabályozó anyag az idegrendszerünk hatékony működéséhez, továbbá a természetes jó közérzetünkért, „boldogságérzetünkért” is ez felel. Nagyban hozzájárul a stresszkezeléshez és az immunrendszer erősítéséhez is. A most megélt időszak a szervezet endorfin szintjére sincs jó hatással, hiszen sokan aggódnak, feszültek. Ha tartósan alacsony szinten van az endorfin termelődésünk, akkor az levertséghez, fáradtságérzethez, depresszióhoz is vezethet.
Mivel tudjuk emelni a „boldogság hormonunkat” az átlag fölé?
Például csupa csoki süteménnyel! A csokoládéról köztudott, hogy a benne lévő anyagok hatására öröm áraszt el minket, az endorfinnak köszönhető. A csupa csokis brownie-t ajánlják kezdők szakácsoknak is, nem igényel bonyolult konyhai műveleteket az elkészítése.
A hozzávalók: 100g étcsokoládé, 100g vaj, 220g cukor, 80g liszt, 30g cukrozatlan kakaópor, vanília, vagy vanilin-cukor, 2db tojás,
1 csipet só, 0,25tasak sütőpor
(hogy szépen feljöjjön a tészta)
Az étcsokit és a vajat vízgőz felett megolvasszuk. Robotgéppel a cukrot és a tojást habosra keverjük fehéredésig, majd hozzáadjuk a lisztet, kakaót, sütőport, a csipet sót, a vanília aromát és végül az olvasztott csokis vajat, ha szeretnénk bele egy kis extra pikáns ízt fél tk chiliport adhatunk még a tésztához. Előmelegített légkeveréses sütőben 165°C-on, míg sima sütőben 180°C-on 20-25perc alatt megsütjük. Miután megsült kivesszük sütőből, hagyjuk kihűlni majd sütőpapírostól kivesszük a tepsiből és felkockázzuk, vagy ha tortaformában sütöttük, akkor felszeleteljük. Tetejére porcukrot, tejszínhabot tehetünk, vagy eper, barack, málna lekvárral tálalhatjuk. Nagyon édesszájúak fagylaltot is ehetnek mellé.
Jó étvágyat!

Tartalomhoz tartozó címkék: egészség gasztro Karantén-kantin

Keresés